Brahma Kumaris

Αρχική > Ποιοι είμαστε > H Ιστορία των Μπράμα Κουμάρις


H Ιστορία των Μπράμα Κουμάρις

Το Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Brahma Kumaris

Το όρος Abu στα ψηλά βουνά Aravali του Rajasthan επέλεξε ως την ιδανική τοποθεσία για στοχασμό και περισυλλογή, για να μετακινηθεί η αρχική ομάδα από το Karachi το 1950. Αφού η κοινότητα διέμεινε για μερικά χρόνια σε ένα νοικιασμένο κτίριο, μετακόμισε αργότερα στην τοποθεσία που παραμένει έως και σήμερα η έδρα του Παγκόσμιου Πνευματικού Πανεπιστημίου των Brahma Kumaris (Prajapita Brahma Kumaris Ishwariya Vishwa Vidyalaya), γνωστή ως Madhuban (Δάσος του Μελιού).


Ένα ταπεινό ξεκίνημα

Το κίνημα των Brahma Kumaris ιδρύθηκε από τον Dada Lekhraj Kripalani, έναν συνταξιούχο Ινδό επιχειρηματία, το 1937 στο Hyderabad, μια πόλη που ανήκει τώρα στο Pakistan. To πνευματικό όνομα του Dada Lekhraj ήταν Prajapita Brahma, και τον φώναζαν Brahma Baba. Ήταν το 1936, όταν, αφού είχε μια σειρά από οράματα εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός σχολείου όπου θα διδάσκονταν οι αρχές και οι πρακτικές ενός στοχαστικού και ενάρετου τρόπου ζωής. Το αρχικό όνομα του σχολείου ήταν «Om Mandali». Απαρτιζόταν από μια χούφτα ανδρών, γυναικών και παιδιών, πολλοί από τους οποίους αποφάσισαν να ζήσουν μαζί ως κοινότητα.

Παρά τις απίστευτες κοινωνικές αναταραχές που συνέβαιναν την περίοδο εκείνη στην Ινδία πριν τη διάσπασή της, οι έμειναν έζησαν αρχικά στο Hyderabad και ένα χρόνο αργότερα στο Karachi όπου μετακόμισαν. Με τον καιρό έγινε κατανοητή μία απλή και σαφής γνώσης σχετικά με τη φύση της ψυχής, το Θεό και το χρόνο. Το 1950 (δύο χρόνια μετά τη Διάσπαση), η ομάδα μεταφέρθηκε στη σημερινή της έδρα στο Όρος Abu, στην Ινδία. Μέχρι τότε, αυτά τα περίπου 400 άτομα έζησαν ως μια αυτάρκης κοινότητα, αφιερώνοντας το χρόνο τους σε εντατική πνευματική μελέτη, διαλογισμό και αυτο-μεταμόρφωση.


Ο ιδρυτής Brahma Baba

Ποιός ήταν;

Ο Brahma Baba γεννήθηκε στα 1880 σε ένα ταπεινό σπίτι με το όνομα Lekhraj Kripalani. Ήταν γιος του δασκάλου του σχολείου του χωριού. Ανατράφηκε με τις αρχές της Ινδουιστικής παράδοσης. Αφού ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες, ξεκίνησε μια επιχείρηση κοσμημάτων, και δημιούργησε μια σημαντική περιουσία ως έμπορος διαμαντιών. Ήταν πατέρας πέντε παιδιών και κατείχε ηγετική θέση στην τοπική κοινότητα, και γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του. Το 1936, στην ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν τη συνταξιοδότησή τους, εκείνος πέρασε στην πιο δραστήρια και συναρπαστική φάση της ζωής του. Μετά από μια σειρά από βαθιές πνευματικές εμπειρίες και οράματα, ένιωσε μια ισχυρή έλξη να εγκαταλείψει την επιχείρησή του και να αφιερώσει το χρόνο, την ενέργεια και τον πλούτο του για να ιδρύσει αυτό που αργότερα θα πάρει το όνομα Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο των Brahma Kumaris.

Μεταξύ του 1937 και 1938, διαμόρφωσε μια Επιτροπή Διαχείρισης από οκτώ νεαρές γυναίκες στις οποίες παρέδωσε το καταπίστευμα με όλα τα ακίνητα και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Αφού καθοδήγησε τη δημιουργία πολλών κέντρων των Brahma Kumaris σε όλη την Ινδία, έφυγε από τη ζωή το Ιανουάριο του 1969.

Ο Πύργος της Γαλήνης στο Madhuban αποτελεί φόρο τιμής στο αήττητο πνεύμα αυτού του απλού ανθρώπου ο οποίος απέδειξε το μεγαλείο του, μέσα από πολλές προκλήσεις, στην πορεία της αναζήτησης της βαθύτερης αλήθειας της ζωής.


Η κληρονομιά του Brahma Baba

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από το 1936, τότε που ο Brahma Baba είχε τη σειρά οραμάτων του. Η επανάσταση στον τρόπο ζωής που ο ίδιος εφάρμοσε έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να ενδυναμώσουν τον εαυτό και να δημιουργήσουν ελπίδα για το μέλλον. Οι δεξιότητες ζωής που δίδαξε ο Brahma Baba έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Οι νεαρές γυναίκες που έβαλε στο προσκήνιο, τώρα πια στα ογδόντα και ενενήντα τους, έχουν γίνει φάροι αγάπης, γαλήνης και σοφίας.


Οι σημερινοί επικεφαλείς

Dadi Janki

Γεννήθηκε το 1916. Είναι η δραστήρια Πνευματική Ηγέτης των Brahma Kumaris. Με ακλόνητη πεποίθηση, μέσα από την ακούραστη υπηρεσία της προς τους άλλους αρνείται να θέσει περιορισμούς στον εαυτό της. Υπηρετεί από το 1937, ενώ από το 1974 και για 40 χρόνια η έδρα της ήταν το Λονδίνο. Έχει εμπνεύσει κόσμο από όλους τους πολιτισμούς και όλα τα επαγγέλματα ώστε να βάλουν στη ζωή τους έναν υψηλότερο στόχο και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Βαθιά και διορατική, είναι απόλαυση κανείς να την ακούει και να την παρατηρεί.


Dadi Hirdaya Mohini

Είναι επίσης Πνευματική Ηγέτης των Brahma Kumaris. Το όνομά της σημαίνει «αυτός που ελκύει την καρδιά», κάτι που της ταιριάζει απόλυτα. Ευρέως γνωστή ως Gulzar («κήπος με τριαντάφυλλα»), ήταν ένα από τα αρχικά μέλη του οικοτροφείου που στήθηκε το 1937 από τον Brahma Baba. Η μακροχρόνια εκπαίδευσή της, εστιασμένη σε πνευματικές αρχές και στην πρακτική τους εφαρμογή, την έκαναν ένα ζωντανό παράδειγμα αρετών. Απλή, σιωπηλή και με βάθος, εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Dadi Ratan Mohini

Είναι η από κοινού με τις δύο προηγούμενες Πνευματική Ηγέτης των Brahma Kumaris, και είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη που διαμένουν στην έδρα. Ήταν παιδί όταν μπήκε στο σχολείο των Brahma Kumaris όταν πρωτοξεκίνησε, και έτσι έβαλε τα θεμέλια της πνευματικής ζωής της. Το όνομά της σημαίνει «το πιο όμορφο κόσμημα» κάτι που την χαρακτηρίζει απόλυτα καθώς παραμένει πάντα φωτεινή και ανάλαφρη. Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς σε όλη την Ινδία. Ταυτόχρονα στηρίζει πνευματικά την ομάδα των νεαρών μαθητών που οργανώνουν προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης για νέους. Πλέον στα ογδόντα της, παραμένει ζωντανή και νεαρή στην καρδιά.

© Copyright 2011-12 Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumaris   Συχνές Ερωτήσεις | Επικοινωνία |